מדריך לפתיחת עסק
בישראל קמים כל שנה כארבעים אלף עסקים חדשים, רק מספר קטן מהם משגשג ושורד, (בישראל שיעור ההישרדות מהנמוכים בעולם), במחקר שנערך בארה"ב על ידי חברת דן אנד ברדסטריט, נמצא כי 90% מהכישלונות של עסקים קטנים נגרמו כתוצאה מניהול כושל של בעל העסק שנבע מחוסר ידע.
מסקנות המחקר הנ"ל תואמות את הניסיון האישי שלי, במשך למעלה משמונה עשרה שנים שאני בתחום , ראיתי עשרות ואף מאות בעלי עסקים שנכשלו ואיבדו את כל השקעתם , וזאת מכיוון שלא השתמשו בשיטות וטכניקות מוכחות שמופעלות בהצלחה ע"י בעלי עסקים מנוסים ורבים.
בתחילת דרכו של העסק הקטן בעל העסק ממלא את כל הפונקציות בעסק, ריבוי התפקידים אינו קל ועל היזם להבין שהוא חייב להיוועץ בבעלי מקצוע .
בבואנו לפתוח עסק חדש, עלינו לחקור ולתכנן מהי המתכונת המתאימה להקמת עסק חדש. כדי להעריך את סיכויי הצלחת העסק כיצד הוא צפוי להתפתח ומה הן מגבלותיו , רצוי מאד להכין תוכנית עסקית. התכנית העסקית מורכבת מתוכנית שיווקית ותוכנית פיננסית. זה מאין תקציב שנתי המציב בפני היזם את ההוצאות הצפויות בעסק למול ההכנסות. התוכנית השיווקית כלולה בתוכנית העסקית, בתוכנית זו מפורטת האסטרטגיה השיווקית שעל בעל העסק ליישם על מנת לשווק ולהפיץ את המוצר/שירות.התוכנית העסקית באה לספק תשובות לשאלות פיננסיות כגון: כמה השקעה עלינו להשקיע בעסק? מתי צפוי העסק להפוך לרווחי? מה נקודת איזון של העסק?, צפי לתזרים מזומנים בעסק?, וכו'
מתוקף היותי מנהלת מט"י (בשנים 2000-2005) מרכז טיפוח יזמות באזור השפלה, נפגשתי עם מאות יזמים , ולרובם מנטרה קבועה אני אצליח היכן שאחרים נכשלו, או "שמנסים להמציא את הגלגל מחדש" משפט שאני אוהבת להשתמש בו – מי הוא האויב של היזם? - היזם עצמו. כדי להצליח יש לתכנן , יש לתכנן עוד בשלבים המוקדמים בשלב הרעיון, "סוף מעשה במחשבה תחילה", אני מחלקת את שלב תכנון העסק לכמה שלבים:
השלב הראשון- שלב הרעיון – בשלב זה יש לשאול כמה שאלות:
האם אני מתאים לנהל עסק עצמאי ?
האם אני צריך לרכוש מיומנויות בכדי לנהל עסק עצמאי?
האם יש צורך למוצר/שירות?
האם עסק מסוג זה יש לו ביקוש?
האם ניתן להפוך את הרעיון לעסק?
בהרבה מהמקרים יש חלום אך לא ניתן להפוך את החלום לעסק מצליח.
שלב שני- שלב הבדיקות – יש לערוך בדיקות , ובעיקרן הבדיקות הינן שיווקיות
מה צרכי השוק?
גודל פלח השוק?
מי הם המתחרים בשוק?
האם יש לי יתרון יחסי בשוק?
מה ההשקעה הנדרשת ?
בשלב זה מומלץ להכין תוכנית עסקית שתעזור בניתוח הרציונאלי של הרעיון, וכן על מנת להגדיר יעדים לטווח קצר וארוך. לאחר כל הבדיקות יש להחליט GO / NO GO האם אנו פותחים את העסק?
שלב שלישי- לאחר ניתוח הנתונים הוחלט על פתיחת העסק , וכל שנותר הם הצדדים המנהלתיים . איזה סוג של עסק לפתוח? (עוסק פטור, עוסק מורשה, שותפות, חברה בע"מ, ) כדי לבחור את האפשרות המתאימה ביותר יש להיוועץ ברואי חשבון . יש לפנות לבנק או לקרנות ממשלתיות על מנת להשיג את ההון הדרוש לפתיחתו של העסק.
ב ה צ ל ח ה
שלב ראשון – שלב הרעיון.
אנשים רבים חולמים על הקמת עסק , ניתן לרכז את הסיבות להקמת עסק לשלוש קטגוריות עיקריות:
1. הרגשת חופש ועצמאות ורצון להיות אדון לעצמך- כל אחד רוצה להיות אדון לעצמו בלי "בוסים" על הראש, והרגשה שכל מה שנעשה נעשה בשביל עצמנו ולא עבור אחרים.
2. אתגר וסיפוק- מימוש עצמי של היכולות העצמיות והחלומות.
3. רווח- קיימת תחושה, שלא בהכרח נכונה, שהעצמאי מרוויח יותר מהשכיר.
כל אחד יכול להיות עצמאי, אך לא כל אחד יודע להיות עצמאי, לעצמאי אין תכונות מיוחדות , במשך למעלה מ שתיים עשרה שנה שאני מצויה בתחום, הן כרואת חשבון והן כיועצת לעסקים והן כבעלת עסק עצמאי, ראיתי עשרות בעלי עסקים שנכשלו ואיבדו את כל השקעתם – לא בגלל שלא היו מוכשרים או חכמים, - אלא בגלל שניסו " להמציא את הגלגל מחדש", במקום להסתמך על שיטות וטכניקות מוכחות שמופעלות בהצלחה על ידי בעלי עסקים מנוסים רבים.
היזם נתקל בקשיים השונים מקשייו של השכיר:
1. התמודדות עצמית- התמודדות לבד עם המון שאלות ותהיות.
2. מצב משפחתי- לא תמיד המשפחה תומכת.
3. התחייבויות וציפיות כספיות- הקמת עסק כרוכה בהשקעות, יש לקחת אותן בחשבון ולהבין מהן ההכנסות העתידיות הצפויות, לעיתים לוקח מספר שנים לייצב עסק ולהגיע לרמת הכנסה אליה הורגלת.
4. ריבוי תפקידים- היזם הוא הכול, מהמנהל עד למנקה, ריבוי התפקידים אינו קל.
5. תנודתיות- העומס ורמת ההכנסות אינן קבועות .
6. אי ודאות- לעיתים אי הודאות והליכה אל הלא נודע היא נחלתו של היזם, לא כל אחד יודע להתמודד באי ודאות.
7. עומס רב- עומס מבחינת שעות עבודה .
8. תלות – היזם נמדד כל הזמן על ידי הלקוחות, המתחרים והעובדים.
מסקנה- אם אתה באמת רציני בשאיפתך להצליח בעסק עצמאי משלך, אם אתה רוצה להימנע מהשגיאות והטעויות הנפוצות, אתה חייב לרכוש את הידע הדרוש לניהול מוצלח של כל עסק.
אתה חייב להתייעץ עם אנשי מקצוע ולשכור את שירותיהם וזה לטובתך ולטובת העסק שלך.
מניסיוני ראיתי הרבה יזמים עם רעיונות טובים ופוטנציאל גדול להצלחה, והם כשלו , מדוע? החלטות מוטעות בתחילת הדרך עלולות לחרוץ את גורלו של העסק כבר בראשית דרכו. מרבית ההחלטות השגויות בפתיחת העסק נובעות מחוסר ידע בעניינים השיווקיים והחשבונאיים והתזרימים הקשורים בהקמת העסק, על מנת לעזור לעסקים בראשית דרכם , החלטתי לרשום את המדריך לפתיחת עסק.
כיצד מתחילים?
התחלה טובה מקורה ברעיון טוב, לשם כך יש להעלות מספר רעיונות , להעריך כל אחד מהם.
• האם את הרעיון שיש לי ניתן להפוך לעסק, האם הרעיון יישים.
• האם יש צורך למוצר/ שירות? האם את המוצר או השירות אנשים צריכים את המוצר או השירות .
• מיהו קהל היעד ? מי הם אותם אנשים שיצרכו שירות זה.
הרבה פעמים יש רעיון מוצלח אך לא ניתן להופכו לעסק, או שהרעיון מקדים את זמנו, או שהרעיון קיים ורשום עליו פטנט, או שדרושים משאבים כספיים רבים ואז יש לשקול גיוס משקיעים, או שהרעיון סותר מגבלות הקיימות בחוק.
שלב השני- שלב הבדיקות.
לאחר הבדיקות אנו עוברים לשלב הבדיקות אשר ברובם הינם שיווקיות ותזרימיות.
• מיהו קהל היעד שלי?- מי הם אותם אנשים שיצרכו את השירות/מוצר, חשוב להגדיר ולדעת מיהו קהל היעד שלי מכיוון שבפעולות השיווקיות אנו נכוון לקהל יעד שצורך את השירות שלנו, וכיום הפירסום באינטרנט וברשתות החברתיות אנו יכולים לכוון במדויק לקהל היעד שלנו.
• מה גודל השוק? - מה גודלו של השוק שאליו אנו נכנסים, האם השוק צומח או דועך, לשוק דועך אין להיכנס כלל מכיוון שהוא בירידה ולכן בשוק בסטגנציה אין לנו מה עתיד. דוג טובה לכך הינו ענף הדפוס ענף הדפוס הינו ענף שהביקושים לו הולכים ויורדים .
• מי הם המתחרים בשוק?- חשוב לדעת מי הם המתחרים שלי, היכן הם ממוקמים , מה דרכי הפעולה השיווקיים שלהם.- חשוב דע את מתחרייך.
• מה הם יתרונותיי וחסרונותיי? דע מהם יתרונותייך וחסרונותיך לעומת המתחרים שלך , האם יש לך יתרון יחסי בשוק.
לאחר הבדיקות השיווקיות נעבור לבדיקות התזרמיות.
אחת הטעויות האופייניות בהקמת עסק חדש , גם אם יש לך מוצר מעולה, הלקוחות אינם מגיבים אליו מיד, לוקח זמן עד שנוצרת מודעות ודרישה למוצר שלך, ולכן עלייך להכין כמות מספקת של מזומנים לתחזוקת העסק עד שתגיע לאיזון ולרווחיות. בעסקים קיימים גם כאשר הם רווחיים , יש תקופות בהן דרישות המזומנים עולות על ההכנסות, היזהר לא ליפול למלכודת " קשיי הנזילות", שהביאה לנפילתם של עסקים רבים. עליך לתכנן בצורה מסודרת את דרישות המזומנים , מצב המזומנים שלך בעסק הוא אחד הגורמים ולדעתי הגורם מכיוון שראיתי עסקים טובים שנפלו וקרסו בגלל מחסור במזומנים, שיקבע את ההצלחה או הכישלון שלך בעסק .
בפתיחת עסק חדש אנו חוקרים ומתכננים עדי להחליט על המתכונת המתאימה להקמתו וכדי להעריך את סיכויי הצלחתו, איך הוא צפוי להתפתח ומהם מגבלותיו, לשם כך מומלץ להכין תוכנית עיסקית, זהו מסמך שמשמש כלי לבחינת הסיכוי מול הסיכון שברעיון מאחורי העסק החדש.
תוכנית עסקית תעזור לך להבין מהי ההשקעה הנדרשת ( בציוד, שכירות, רכישת מלאיים, שיווק ), וכן באמצעותה תגדיר יעדים לטווח קצר ולטווח ארוך.
שלב שלוש- פתיחת עסק.
לאחר ניתוח הנתונים החלטת על פתיחת עסק, כעת יש לפנות לבעל מקצוע ורצוי רואי חשבון על מנת לקבוע מבנה התאגדות נכון לעסק ולך, על מנת שתשלם את המס הנמוך ביותר, ושההתאגדות תתאים לך מבחינה משפטית, מיסוי, ומנהלתית.
התאגדות לעסק- קיימים מספר דרכים:
עוסק פטור, עוסק מורשה, שותפות , חברה בע"מ.
בכדי לבחור את האפשרות המתאימה ביותר יש להיוועץ ברואי חשבון, ויש להשתמש בנתונים מתוך התוכנית העסקית, ולשקול עלות, מיסוי, אחריות הבעלים ( עוסק מורשה נושא במלוא עלות האחריות להפסדי העסק שבבעלותו בעוד שאחריותם של בעלי חברה בע"מ מוגבלת לנכסי החברה בלבד), גודל העסק, מספר המועסקים בו וכיו"ב .
בשנת 2013 עוסק פטור הכנסותיו מוגבלות ל כ 78,200 ₪, הכנסה גבוהה יותר מחייבת להרשם כעוסק מורשה.
שלבים בהליך הקמת העסק.
את העסק יש להפעיל רק לאחר רישום ופתיחת תיק במס ערך מוסף (מע"מ).
לאחר פתיחת התיק במע"מ יש לפתוח תיק במס הכנסה ובביטוח הלאומי.
רישום במע"מ- יש להירשם במשרדי מע"מ הקרובים למיקום העסק, עוסק יחיד יביא עימו תעודת זהות, חוזה שכירת/קניה מקום העסק , וייתכן שידרשו מסמכים נוספים הדרושים להוכחת הקמתו וקביעת סיווגו, יש להביא שיק בנקאי מבוטל או כל מסמך בנקאי אחר שבו רשומים פרטי החשבון ופרטי בעל החשבון, יש למלא טופס 821 ולפרט בו מידע הנדרש.
פתיחת תיק במס הכנסה- מיד לאחר הרישום במע"מ ולפני תחילת פעילות העסק יש לבצע רישום במס הכנסה . במידה ובעסק מועסקים עובדים יש לבצע פתיחת תיק ניכויים, ומידי חודש לנכות את המס משכר העובד ולהעבירו לשלטונות המס.
תיק בביטוח לאומי- בנוסף לרישום במע"מ ובמס הכנסה, יש להירשם כעוסק עצמאי גם בביטוח הלאומי, הרישום מתבצע על ידי מילוי טופס דין וחשבון רב שנתי , המוסד לביטוח לאומי דורש לציין את כמות השעות הצפויות ואת רמת ההכנסה הצפוייה. קיימים 2 סוגים של עצמאיים בביטוח הלאומי:
1. עצמאי העונה על ההגדרה של עצמאי – משלם מקדמות ומבטח את ההכנסה שעבורה משלם מקדמות.
2. עצמאי שאינו עונה על ההגדרה- עוסק שעובד בעסק פחות מ-12 שעות שבועיות בשבוע ומרוויח פחות ממחצית מהשכר הממוצע לחודש ( פחות מ 3,600 ₪), מעמד כזה מתאים לשכירים שהעסק משמש עבורם השלמת הכנסה.
רשם החברות- חברה בע"מ או שותפות רשומה חייבות ברישום אצל רשם החברות והשותפויות הכרוך בתשלום אגרת רישום.
לפרטים נוספים ולמענה אישי ומקצועי של רואה חשבון מוסמך,
צור קשר באמצעות הטופס שבאתר או התקשרו עכשיו:
08-9714114, פקס:08-9717859